De regio agenda – iets leuks te doen in de buurt

De regio agenda – iets leuks te doen in de buurt

Alles wat er in de regio te doen is vind je hier!

Hier vind je het meest complete overzicht van activiteiten die er in Midden Nederland te doen zijn. Je vindt hier een overzicht van wat er de komende dagen te doen is, verder vind je ook een overzicht met ‘wat je iedere dag kunt doen’.

Blader door de kalender en selecteer Categorieën <onderwerpen> en Labels <plaatsen>

Een evenement aanmelden – Het is GRATIS? Klik hier

mrt
23
vr
Camper Expo in Houten @ Houten
mrt 23 @ 10:00 am – mrt 25 @ 5:00 pm

Camper Expo in Houten van vrijdag 23 tot en met zondag 25 maart 2018

Langzaam-aan wordt het wat langer licht. We zien de zon wat vaker en het begint voor een heleboel mensen dan toch te prikkelen. Camperen. Voor de een is dat met een tent, voor de andere een caravan, maar voor heel veel (en steeds meer) mensen is dat de Camper!

Daarom is er eind maart weer de jaarlijkse Camper Expo. Niet alleen een beurs voor campers, maar ook voor alle accessoires.

Heel veel merken laten hier het mooist van hun kunnen zien. Daarbij: als je nu een camper bestelt, dan kun je er van uit gaan dat deze voor de zomer wel geleverd wordt. Bestel je later in het seizoen, dan moet je langer wachten. En het zou dan zonde zijn als de camper pas na de vakantie geleverd wordt.

Maar liefst 15.000 bezoekers bezochten vorig jaar de Camper Expo in Houten.

mrt
24
za
Cultuurnacht in Houten @ Houten
mrt 24 hele dag

Cultuurnacht in Houten op zaterdag 24 maart 2018

Zaterdag 24 maart 2018

Met trots meldt de organisatie van de Cultuurnacht dat het is gelukt een nog gevarieerder aanbod te programmeren. Bovendien zijn er meer locaties waar iets te beleven is!
Een stukje ErfGoed zal tot leven worden gebracht . Zo zal er worden verteld door Saskia Bangma in Wagenmakerij Verweij, worden gedanst door Shine in de brandweerkazerne en kun je gaan kijken in het Oude Station bij de archeologische werkgroep. Otto Wttewaall neemt je mee op een historische trip door het oude Houten.

Basis2Basic, Bang & Olufsen Ed Baak en Slaapspecialist Jongerius zijn dit jaar nieuwe locaties waar je kunt genieten van muziek, theater en zang en schilderkunst.
Voor een expositie in de gemeentetoren zijn leden van fotoclub Perspektief met een aantal Houtense schrijvers op pad gegaan.
Daarnaast is er natuurlijk weer volop muziek op verschillende horecalocaties op het Plein en er wordt gejamd bij Enter.
Er zal weer worden gemusiceerd in de kerk en bij Slijderink spelen leerlingen van het HMC.

Als altijd is er ook een programma voor de allerjongsten in Schoneveld. Dit programma van de Cultuurnacht begint daar om 18.00 uur.
KNA zal aanwezig zijn bij de opening om 20.15 uur.

Toegankelijkheid
Alle optredens zijn gratis en vrij toegankelijk. Bij sommige optredens is tussentijdse komst echter storend, dus daar moet u soms even wachten. Verder kan het in verband met veiligheidsvoorschriften voorkomen dat de toegang tot een optreden niet mogelijk is omdat de zaal vol is. De eigenaren van de horecagelegenheden en de vrijwilligers van de Cultuurnacht (herkenbaar aan hun badges) kunnen u in dat geval vragen even geduld te hebben totdat er plaats is vrijgekomen.

Verkeersmaatregelen
Het plein wordt niet afgesloten. Vanwege de geringe parkeergelegenheid rond het Plein, bij het Theater en Schoneveld raden wij u zeer dringend aan om uitsluitend te voet of per fiets naar de Cultuurnacht te komen.

Wij verzoeken u na afloop rekening te houden met de nachtrust van de bewoners in het Oude Dorp.

EHBO
Er zijn vrijwilligers van het Rode Kruis aanwezig. Zij bemensen een EHBO-post op het Plein.

Film en video
Het is niet toegestaan om de optredens vast te leggen op film, video of enige andere beeld- of geluiddrager. Het maken van foto′s is toegestaan, mits de uitvoerende artiesten hiervan geen hinder ondervinden tijdens hun optreden. Wij verzoeken u uitdrukkelijk niet te flitsen.

De locaties:

Albert Heijn Plein 13 Houten

Archeologie Oude Station Stationserf 99 Houten

Basic2Basic Loerikseweg 5 Houten

Bij Teus Plein 3 Houten

Bistro Opoe Spronk Plein 17 Houten

De Engel Burg. Wallerweg 2 Houten

De Roskam Plein 25 Houten

Diner at six Herenweg 6 Houten

Bang & Olufsen Ed Baak Vlierweg 10 Houten

JC Enter Hefbrug 1 Houten

Jongerius Slaapspecialist Plein 5 Houten

Kwalitaria Loerikseweg 7 Houten

Muziektent Plein Plein Houten

RK Kerk Loerikseweg 12 Houten

Schoneveld Zonnehout 36 Houten

Slijderink Loerikseweg 7A Houten

Tapperij De Zwijger Plein 21 Houten

Van Dort Plein 8 Houten

Wagenmakerij Verweij Burg. Wallerweg 7

Brandweer Kazerne De Brug 2 Houten

Toren Oude Dorp Lobbedijk 1 Houten

apr
8
zo
Varsity in Houten @ Houten
apr 8 @ 3:07 pm

Varsity in Houten op zondag 8 april 2018

Zondag 8 april 2018

Op zondag 8 april kun je meedoen of gaan kijken bij de Varsity in Houten. Dit jaar wordt de 135ste editie gehouden van de Nationale Studentenroeiwedstrijden. Deze zullen geroeid worden in het Amsterdam Rijnkanaal. Je kunt komen kijken naar deze zeer spectaculaire wedstrijd vanaf de zuidelijke oevers, tussen Houten en Culemborg. Er wordt geroeid in diverse categorieën, door zowel dames als heren.

De race der Oude Vieren
Ieder jaar gaan de beste roeiploegen van Cambridge en Oxford de strijd aan op de Theems. Zo’n Boatrace, dat wilden de Nederlandse studentenroeiers ook wel. In 1878 daagde Njord, uit Leiden, de Delftse Studentenroeivereniging op een soortgelijke wijze uit. De meeste eer kon vanaf het begin behaald worden met een overwinning op het ‘hoofdnummer’ ofwel de ‘race der Oude Vieren’, waarbij de vier beste roeiers van iedere vereniging in een gestuurde boot streden om een gouden blik. Deze race te winnen bezorgt de roeiers nog altijd eeuwige roem en het duurde dan ook niet lang voor het aantal deelnemende verenigingen zich uitbreidde.

Variatie in locatie
De wedstrijd verhuisde in 1901 van Alphen a/d Rijn naar Haarlem, in 1914 naar Delft en een jaar later naar het Noordzeekanaal. In 1937 besloot de organisatie de wedstrijd te verplaatsen naar de Olympische Bosbaan in Amsterdam; het Noordzeekanaal bleek na een verbreding te onstuimig geworden. Dit zorgde voor ophef onder de traditie-gevoelige roeiers: Op de Bosbaan kon het Hoofdnummer van drieduizend meter niet verroeid worden, de baan was een kilometer te kort. Twee jaar later opperde Triton het plan de Varsity naar Jutphaas (Houten) aan het Amsterdam-Rijnkanaal te verplaatsen. Het water was geschikt voor een traditioneel Hoofdnummer van drie kilometer én in het weiland hadden de studenten geen last van het meekijkend oog van menig Amsterdams dagjesmens. Omdat Jutphaas in de buurt van Utrecht lag, zou Triton de wedstrijd wel organiseren, een belofte die nog altijd nagekomen wordt. Het was hier in het Amsterdam-Rijnkanaal dat leden van de winnende vereniging hun Oude Vier zwemmend, in adamskostuum, begonnen te onthalen
De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een pijnlijke pauze in de geschiedenis van de Varsity. Alleen in 1943 werd de wedstrijd georganiseerd, maar wel op een opmerkelijk locatie. Op Java kregen Nederlandse krijgsgevangen toestemming de wedstrijd na te spelen in een gymnastiekzaal. Door middel van een soort dobbelspel met kartonnen boten werd de race uitgevoerd.

Hoe meer zielen…
Naarmate het aantal roeiverenigingen groeide, steeg dus ook het aantal deelnemers aan deze prestigieuze wedstrijd. In de eerste helft van de twintigste eeuw waren dit alleen nog de roeiverenigingen die waren ontstaan als subvereniging van het corps. In 1973 mochten ook de overige studentenroeiverenigingen deelnemen. Drie jaar later werd de wedstrijd ook opengesteld voor roeiende vrouwen.

Uiteindelijk zorgden werkzaamheden aan het kanaal dat de Varsity, na één jaar terug naar de Bosbaan te zijn verplaatst, uiteindelijk is opgeschoven naar Schalkwijk, ook in de buurt van Houten. Hoewel de bezoekersaantallen sinds 1980 natuurlijk gestegen zijn en het uiterlijk van de wedstrijd professioneler is geworden, is aan de wedstrijd zelf niets wezenlijks meer veranderd. Het resultaat? Een traditionele en prestigieuze wedstrijd, waarvan het karakter zelfs sinds 1878 hetzelfde is gebleven.

Neem contact met ons op via Whatsapp.
We reageren altijd snel! (24/7)

Contact opnemen via WhatsApp (24/7)
error: Op de inhoud van dit bericht berust een copyright!