Bijzondere Kerkgewaden in Culemborg

Bijzondere Kerkgewaden in Culemborg

Een leuke tip:

Er is iets leuks te doen in de buurt!

Bijzondere 16e eeuwse kerkgewaden uit Hoogstraten in weeshuismuseum

Op dit moment zijn ze te zien in het Elisabeth Weeshuis Museum: kerkgewaden waaraan Elisabeth van Culemborg zou hebben mee geborduurd. De schitterende kerkgewaden met zijde-, zilver- en goudborduursels worden toegevoegd aan de tentoonstelling Het geheim van de tafel over de memorietafel met vrouwe Elisabeth en haar opeenvolgende echtgenoten Jan van Luxemburg en Anthonis van Lalaing.

Het Culemborgse museum kreeg de unieke kans de bijzondere 16e eeuwse kerkgewaden te tonen omdat in het Stedelijk Museum Hoogstraten de tentoonstelling Brokaat & Fluweel recentelijkeindigde, waar ze te zien waren. Zo gingen de gewaden niet terug naar de bruikleengever, maar direct na afloop door naar Nederland. De tentoonstelling Brokaat & Fluweel over de garderobe van Elisabeth van Culemborg (1475-1555) en Anthonis van Lalaing (1480-1540), toonde tevens een aantal kerkgewaden die het paar schonk aan de Sint-Katharinakerk te Hoogstraten. Drie ervan, twee dalmatieken en een kazuifel, worden dus nu geëxposeerd in het weeshuismuseum. Volgens de overlevering borduurde Elisabeth van Culemborg zelf mee aan twee ervan. Dit is zeker niet ondenkbaar aangezien er aan de Europese hoven in de 16e eeuw veel werd geborduurd door de dames.


Het Elisabeth Weeshuis Museum is trots de bijzondere, oude gewaden te kunnen tonen. Dit dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Elisabeth Weeshuis Museum. Voor de bruikleen werkte het museum samen met het Stedelijk Museum Hoogstraten en de Kerkfabriek Sint-Katharina te België. Meer informatie: www.weeshuismuseum.nl.De agenda: vol leuke evenementen, uitgaanstips en leuke dingen om te doen vandaag, morgen of binnenkort
Er is altijd iets leuks in de buurt te doen, waar is een jaarmarkt of waar is een braderie in de buurt
De enige site met vrijwel alle Events, Festivals, Sport, Cultuur, Kunst en veel meer in de buurt.
Je vindt het bij Regionaal Uitgelicht

Plaats gratis redactie - je kunt het gemakkelijk insturen via deze site - kijk bij 'bericht plaatsen' in het menu

De site vol leuke evenementen. De agenda van... het programma met uitgaanstips, ideeën voor vandaag. Iets leuks in de buurt te doen. De leukste events in de buurt. Leuke tips in de buurt. Jaarmarkten. Braderieën. Festivals. Kunst. Cultuur. Je vindt het complete overzicht bij Regionaal Uitgelicht.

Neem contact met ons op via Whatsapp.
We reageren altijd snel! (24/7)

Contact opnemen via WhatsApp (24/7)