Culemborg Bijvoorbeeld met Glennis Grace in het weekend van 12, 13 en 14 juli


De 31ste editie van Culemborg Bijvoorbeeld staat voor de deur. Een weekend vol activiteiten voor jong en oud. Het evenement op 12, 13 en 14 juli begint dit jaar met een familiekermis. Vanaf woensdag 10 juli is de kermis met horeca op het Steenoventerrein langs de Lek in Culemborg.
Uiteraard is er ook dit jaar op zaterdag een sloeproeiwedstrijd en worden diverse demonstraties en optredens gegeven. Op zondag wordt de 6 kilometer lektochtwedstrijd gehouden.
Op vrijdag 12 juli begint het evenement met een feestavond in de jachthaven waar twee DJ’s van Q-music de feestelijke avond starten. Ook Quido de Graaf bekend van de Voice of Holland en Stef Ekkel zijn er om de Culemborgers te vermaken.
Respec’ op de Lek Zaterdag en zondag zit je goed bij de haven en rondom de lek. Met de sloeproeiwedstrijd Respec’ op de Lek en de lektochtwedstrijd valt er genoeg te zien en te beleven. Dit jaar vindt de sloeproeiwedstrijd plaats onder 40 boten. ’s Ochtends krijgen de roeiers een parcours van 11,5 kilometer – heen-en-weer naar de veerpont in Beusichem – voor de riemen. ’s Middags staat er een ‘sprint’ van 5 kilometer op het programma.
De dag wordt feestelijk afgesloten. Over de hele Markt is het feest en kun je de optredens van onder andere de Rave van Fortuin en de inmiddels internationaal bekende Glennis Grace gratis bijwonen.
Lektochtwedstrijd Afgelopen maart was het maximaal aantal deelnemers voor de lektochtwedstrijd bereikt. De 180 zondag zwemmers leggen in de rivier de Lek een afstand af van 6000 meter. De tocht is van de Culemborgse haven naar Beusichem en terug. De beste zwemmers van Nederland doen mee. Er komen deelnemers uit onder andere Duitsland, België, Italië en het Midden Oosten. Voor beide wedstrijden wordt de scheepvaart over de Lek even stilgelegd.
Muziek en braderie Naast sportiviteit is er veel muziek, is er veel te doen voor kinderen en een grote braderie. Zondagochtend staan er meer dan 260 kramen over een lengte van 3,5 km door de gehele binnenstad van Culemborg. Met een grote diversiteit aan kramen, muziek, eten, drinken en activiteiten voor de kinderen. Op de markt staat het podium voor verschillende optredens.
Culemborg als gemiddeld provinciestadje Culemborg Bijvoorbeeld vond zijn oorsprong 31 jaar terug toen Schalkwijk, aan de overkant van de lek, samen met Culemborg een jubileum wilde vieren. Het ging vooral om het naspelen van een oude strijd tussen beide plaatsen om een eiland in de Lek.
Beide plaatsen claimden het bezit. Het Schalkwijkse evenement werd uiteindelijk afgeblazen, toch ontstonden in Culemborg toen wel activiteiten op en rond het water. Dat was eigenlijk de eerste versie van Culemborg Bijvoorbeeld. Door het grote succes heeft de gemeente toen besloten er een jaarlijks evenement van te maken. Inmiddels is de gemeente niet meer betrokken bij de organisatie, maar steunt het evenement nog wel. De naam Culemborg Bijvoorbeeld verijst terug naar een TV-serie van de VPRO uit de jaren zeventig. Culemborg stond daarin model als gemiddeld provinciestadje.
Er is iets leuks te doen in Culemborg

  •  
  •  
  •  
  •  
  •