Home Events ‘Back to the jungle!’ in Leerdam

Datum

30 okt 2020 - 28 mrt 2021
Expired!

Tijd

Doorlopend event

‘Back to the jungle!’ in Leerdam


Ontwerper en uitvinder Eibert Draisma werd diep in de jungle van Zambia geboren. Voor de tentoonstelling ‘Back to the jungle!’ in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam heeft hij flink geëxperimenteerd met glas en fysica. Met als doel het ontwikkelen van een eigentijdse jungle heeft hij glazen wezens gemaakt die gebaseerd zijn op natuurwetten.

Deze junglebewoners komen tot leven dankzij zwaartekracht, luchtdruk, beweging en veerkracht. Resultaat: een familietentoonstelling om je ogen en oren voor te spitsen.
Draisma vraagt zich af of we niet te afhankelijk zijn geworden van de vaak nogal weinig poëtische technologie en wil graag terug naar de oorsprong, en neemt ons mee naar zijn oerwoud. Hiervoor wekte hij in samenwerking met de glasblazers van de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum junglebewoners tot leven.

Fluitende waterkruiken

Centraal in de jungle staat een grote variëteit aan Huaca Silbadores (Peruaanse pre-Colombiaanse fluitende waterkruiken) die oorspronkelijk in aardewerk werden uitgevoerd maar nu gemaakt zijn van diverse vormen van glas.
De Huaca bestaan uit twee kamers en doordat ze door mini computers aangestuurd en gekanteld worden, ontstaat waterdruk die via fluitjes allerlei vogels tot leven brengt.
Het oerwoud wordt verder aangevuld door onder meer het toestel van Kipp – een verouderd stuk laboratoriumglaswerk dat in de handen van Eibert er lustig op kakelt – en glazen Djembés – vaastrommels die voorgeprogrammeerd en zelf-trommelend zijn!
De wildernis is niet compleet zonder kleurige glazen maskers. De jungle is geen nabootsing van een échte jungle, maar één gebaseerd op Draisma’s liefde en passie voor uitvinden, ontwerpen, fysische verschijnselen en het werken met glas: een jungle in de vorm van een wunderkammer.
De expositie in het Nationaal Glasmuseum aan de Lingedijk 28-30 in Leerdam is te zien tot 28 maart.

Tuin

Ben je toch in het Nationaal Glasmuseum, ga dan ok eens in de tuin kijken! Voor de 9e Bernardine de Neeve Prijs heeft de jury 11 kunstenaars geselecteerd: Ellen Brouwers, Anne Buscher, Paul Funcken, Carl Hees, Krista Israel, Sanja Medic, Barbara Nanning, Judith Roux, Jenny Ritzenhoff, Nataliya Vladichkoo en Elke van Werde. Zij zullen hun werk presenteren in de tuin van het Nationaal Glasmuseum.Hun werk is er tot en met 3 januari te zien.
Tijdens deze tentoonstelling kiest dezelfde jury maximaal drie genomineerden om nieuw werk te maken voor de definitieve keuze.
De genomineerden krijgen ieder een bijdrage van € 2000,- voor het maken van dat werk. In september 2021 presenteren de genomineerden zich met dit nieuwe werk, aangevuld met oudere werken, in Museum JAN in Amstelveen.
Tijdens die tentoonstelling wijst de jury de winnaar van de Bernardine de Neeve Prijs 2021 aan. De winnaar ontvangt een cheque van € 5000,-.

The event is finished.

Tags:
Ga naar de bovenkant