Cultuur onder vuur op Loevestein

Home Events Cultuur onder vuur op Loevestein

Datum

09 okt 2020 - 28 feb 2021
Ongoing...

Tijd

8:00 am - 6:00 pm

Cultuur onder vuur op LoevesteinDe nieuwe tentoonstelling “Cultuur onder vuur” op slot Loevestein is vanaf heden tot en met 28 februari te zien.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen er twee scheepsladingen met belangrijke historische documenten in de kelders van Loevestein opgeslagen: 1100 strekkende meter.
Na 75 jaar zijn hier weer enkele van de duizenden stukken te zien, die er destijds waren ondergebracht, waaronder een brief van Hugo de Groot aan Prins Maurits, de eerste besluiten van de VOC en een brief van Johan van Oldenbarnevelt. In de tentoonstelling is er speciale aandacht voor de onderduiker Jan van der Pol en zijn bijzondere verhaal.
Hij bewaakte in de oorlogstijd de stukken.

Drieluik

De tentoonstelling is opgebouwd als een drieluik. Het eerste deel gaat over Slot Loevestein en andere schuilplaatsen waar Nederlands erfgoed tijdens de oorlog was ondergebracht.
Waarom maakte de Nachtwacht een zwerftocht door het land? Waarom besloot de overheid al voor de oorlog om kunstbunkers te bouwen in de duinen? Het tweede deel richt zich op de bescherming van erfgoed wereldwijd, met de fototentoonstelling Culture in Armed Conflict van Unesco als kern.
De fototentoonstelling wordt aangevuld met bijzondere verhalen over hoe mensen in zeer moeilijke omstandigheden hun erfgoed veilig probeerden te stellen. In het derde en laatste deel wordt het publiek betrokken bij de vraag: waarom moet cultureel erfgoed beschermd worden?
De tentoonstelling “Cultuur onder vuur” is tot en met zondag 28 februari 2021 te zien. Toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen bij het toegangskaartje.
Wegens het corona-virus is het nodig vooraf online een entreebewijs én een tijdsblok ticket te reserveren, ook voor museumkaarthouders.

Tags:
Ga naar de bovenkant