Kunstroute past geweldig in de culturele zondag-setting

Home Events Kunstroute past geweldig in de culturele zondag-setting

Datum

10 - 11 okt
Expired!

Tijd

Doorlopend event

Kunstroute past geweldig in de culturele zondag-settingOp 10 en 11 oktober laten ruim 35 Culemborgse kunstenaars zien wat zij in huis hebben:
schilderijen, beelden, tekeningen, fotografie, keramiek, glaskunst en sieraden. Kortom een gevarieerd aanbod van twee- en driedimensionaal werk.

Op 25 locaties in het centrum van Culemborg en enkele iets daarbuiten, tonen de kunstenaars hun werk in eigen huis of atelier, winkels of horeca¬gelegenheden, in de Barbarakerk en in de Gelderlandfabriek.
Op zaterdag en zondag zijn alle locaties open van 12.00 tot 17.00 uur (enkele winkels uitgezonderd).
In het oude stadhuis op de markt is de centrale presentatie waar van iedere deelnemende kunstenaar een klein werk te zien is.
Catalogus
Dit jaar wordt het lustrum gevierd en voor de tweede keer wordt er een catalogus uitgegeven die op veel van de locaties te koop zal zijn voor €2. In de catalogus is van iedere kunstenaar een afbeelding van een representatief werk te zien.
In de folder die op alle locaties gratis te verkrijgen is staan alle locaties in een (loop)route aangegeven. Deze informatie staat uiteraard ook op de website.
De kunstroute wordt op vrijdagavond 9 oktober geopend maar zal dit jaar door corona-maatregelen een besloten karakter hebben.
Kunstroute Culemborg wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds Culemborg, het Ondernemersfonds Culemborg, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ton & Van Den Broeke Notarissen, Het Huis van de Stad en DE ROOS van Culemborg.
Culturele zondag
Volgens Raymond Rison, ondernemer in de binnenstad, past de kunstroute precies in wat meer en meer opkomt: Culturele zondagen in plaats van de traditionele ‘koopzondagen’.
‘Het fenomeen koopzondag zoals het altijd was, raakt van lieverlee uit’, denkt Rison. Steeds minder winkeliers doen er aan mee dus komen er op zo’n middag steeds minder mensen naar de stad.
Om die negatieve spiraal om te buigen en de positiviteit weer terug te brengen zijn er culturele zondagen in het leven geroepen.
Beleef Culemborg
Deels worden eigen (nieuwe) activiteiten en initiatieven ontplooid, maar ook aangehaakt bij bestaande initiatieven.
Open Monumentendag was zo’n voorbeeld en de kunstroute is er nog zo één. ‘Het beleven van Culemborg moet gepromoot worden’, zegt Raymond Rison. ‘We hebben cultuur, natuur, water, een haven en heel veel monumenten. Dat moeten we koppelen tot een beleven en genieten van Culemborg.
Achter de schermen gebeurt er al heel veel, maar dit soort initiatieven heeft een lange aanloop nodig. Weet ook Rison. Als de neuzen maar allemaal de goede kant op staan, komt dat goed en ontstaat er een totaalpakket. En het blijkt: De extra aandacht voor Open Monumentendag leverde bijvoorbeeld veel publiek op.
De kunstroute wordt de tweede culturele zondag, misschien een koopzondag voor de kerst een derde. ‘Het moet altijd leuk worden om Culemborg te bezoeken. Er is gezelligheid en sfeer, toegankelijke monumenten, een stadswandelling en mooie terrassen. Dat moet gaan samenvloeien tot een uniek beleefbezoek. ‘We moeten gebruik maken van wat er allemaal is en ons daarin onderscheiden’, zegt Rison. En dat gaat nu de goede kant op!

The event is finished.

Tags:
Go to Top