Open monumentendag met ‘leermomenten’

Home Events Open monumentendag met ‘leermomenten’

Datum

13 sep 2020
Expired!

Tijd

12:00 pm - 5:00 pm

Open monumentendag met ‘leermomenten’Open monumentendag met ‘leermomenten’

Comité Tiel gaat op haar Open Monumentendag – zondag 13 september van 12.00 tot 17.00 uur – van de ‘Leermonumenten’ échte ‘Leermomenten’ maken. Zo was vorig jaar nog het thema “Plekken van Plezier”, dit jaar staat Educatie centraal en is het thema “Leermomenten”, omdat je van ieder monument wel wat leren kan.

In 2018 kwam de Landelijke Open Monumentendag terug naar Tiel. Jarenlang was er geen open monumentendag in de stad, omdat het landelijke evenement steeds tegelijk met Appelpop en het Tiels Fruitcorso was.
Omdat organisatorisch besloten werd Tiels grootste twee evenementen ná elkaar te gaan houden, zag de Tielse Oudheidkamer weer een kans. Zij verzamelde een aantal andere vrijwilligersorganisaties om zich heen en een groep enthousiaste vrijwilligers ging aan het organiseren. En dit jaar voor de derde keer.

Overal kijken

Monumentenstad Tiel is een bezoek meer dan waard. Zeker als de vele monumenten letterlijk open zijn en bezoekers die dag een kijkje binnen kunnen nemen waar dat gewoonlijk niet altijd mogelijk is.

Omdat de landelijke organisatie van de Open Monumentendag met thema’s werkt is het toch ieder jaar ook weer de moeite waard een monument (opnieuw) te gaan bezoeken. Tiel heeft een heel aantal monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen, kloosters en kerken) en het heeft een rijke historie in het onderwijs (de middeleeuwse Latijnse School, een ‘armenschool’ en de Joodse kostschool.

De nadruk zal die bijzondere dag niet alleen liggen op het bezoeken van, maar ook op het beleven van een monument.
In zo veel mogelijk monumenten valt in het tweede weekend van september straks “iets te leren”. Van workshops tot sportlessen, een lezing of een demonstratie het aanbod zal gevarieerd zijn én natuurlijk ontbreekt de muzikale omlijsting ook dit jaar weer niet.

Omdat het Fruitcorso en Appelpop iet doorgaan wordt Open Monumentendag het enige evenement dat in september in Tiel gehouden gaat worden.
Vooralsnog gaat de organisatie ervan uit, dat het door zal gaan. Misschien wordt het wel de eerste happening na de vreselijke crises.

De monumenten zijn op zondag 13 september 2020 open van 12.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie is te vinden op de site van openmonumentendag. De monumenten zijn gratis te bezichtigen.

The event is finished.

Tags:
Go to Top