Walt Disney: De man, de muis, de magie en… de lezing

Walt Disney: De man, de muis, de magie en… de lezing

Een leuke tip:

Er is iets leuks te doen in de buurt!

Walt Disney: De man, de muis, de magie en… de lezing.

Rein van Willigen geldt als dé Disneykenner van Nederland. Op 17 mei geeft hij in de Gelderlandfabriek een lezing mét filmbeelden over grondlegger Walt Disney, getiteld ‘De man, de muis, de magie…’

De in Zaltbommel wonende Van Willigen schreef drie boeken over Disney, waarvan het laatste vorig jaar verscheen. Daarnaast heeft hij een indrukwekkende verzameling van Disney-gerelateerde spullen. Hij kwam de achterliggende jaren geregeld mee in het nieuws. Onlangs besteedde het weekblad Panorama zes pagina’s aan hem. Noem hem echter geen fan, dat is hij niet. Hij weet er gewoon veel van af.

Over het onderwerp: Walt Disney al meer dan 50 jaar dood. Op 15 december 1966 wordt ‘s werelds bekendste filmproducent, koosnaam ‘Uncle Walt, levenloos aangetroffen. De avond ervoor heeft hij op zijn sterfbed voor broer Roy de plannen voor zijn nieuwste droom, Disney World, uitgetekend. De filmwereld is door zijn onverwachte dood in shock; Paris Match plaatst een huilende Mickey Mouse op de cover.

Walt Disney, dé man die de videoclip bedenkt (Skeleton Dance,1929); de eerste Technicolor-film draait (Flowers and Trees, 1932); de eerste avondvullende tekenfilm maakt (Snow White and the Seven Dwarfs,1937) en drie jaar later voor Fantasia in 1940 een vorm van Dolby Surround ontwikkelt. De eerste stereo-uitzending op tv, eind jaren 50, staat óók op zijn naam. Maar Walt is meer dan film. Met Disneyland (1955) ontwikkelt hij het ultieme themapark. Tegen de verdrukking in, dat wel.

Van Willigen: "Ruim een halve eeuw na zijn overlijden denken velen nog steeds dat hij leeft. Ook al omdat geen filmmaatschappij tot op de dag van vandaag zo’n herkenbaar gezicht heeft als The Walt Disney Company. Met één groot verschil: is Walt altijd bezig geweest zijn grenzen te verleggen, het huidige concern is creatief dood. Ondanks een dikke miljard dollar omzet (per week!) valt het bedrijf van de ene herhaling in de andere. Stak Walt zijn verdiensten in nog betere producten, tegenwoordig varen vooral de aandeelhouders en het management wel bij het immer florerende bedrijf. Grondlegger Walt, vader van de wereldberoemde muis Mickey, wordt steeds vaker naar de achtergrond geschoven."

Op 17 mei maakt de Gelderlandfabriek een trip terug naar de bron. Ofwel: welkom in Walt Disney’s wereld, die van de man, de muis, de magie… Maar vooral van de mens Walt. Met Disney-kenner én verzamelaar Rein van Willigen als gids!

Adres: De Gelderlandfabriek, Stationsweg 7 4101 NG CulemborgDe agenda: vol leuke evenementen, uitgaanstips en leuke dingen om te doen vandaag, morgen of binnenkort
Er is altijd iets leuks in de buurt te doen, waar is een jaarmarkt of waar is een braderie in de buurt
De enige site met vrijwel alle Events, Festivals, Sport, Cultuur, Kunst en veel meer in de buurt.
Je vindt het bij Regionaal Uitgelicht

Plaats gratis redactie - je kunt het gemakkelijk insturen via deze site - kijk bij 'bericht plaatsen' in het menu

De site vol leuke evenementen. De agenda van... het programma met uitgaanstips, ideeën voor vandaag. Iets leuks in de buurt te doen. De leukste events in de buurt. Leuke tips in de buurt. Jaarmarkten. Braderieën. Festivals. Kunst. Cultuur. Je vindt het complete overzicht bij Regionaal Uitgelicht.

Neem contact met ons op via Whatsapp.
We reageren altijd snel! (24/7)

Contact opnemen via WhatsApp (24/7)