Laden Evenementen

Alle Evenementen

Drie eeuwen tafelen op stand

Slot Zuylen werd tussen 1668 en 1952 ononderbroken bewoond door de adellijke familie Van Tuyll van Serooskerken. In de bijna drie eeuwen dat de familie het huis bewoonde werden talloze spectaculaire ontvangsten en diners georganiseerd. Vanaf de late 17de eeuw tot het midden van de 19de eeuw gold de familie Van Tuyll van Serooskerken als een van de machtigste en rijkste adellijke families van Utrecht. Met groot vertoon manifesteerden zij zich, niet in de laatste plaats aan tafel! In de vroege 20ste eeuw leefde de familie meer ingetogen, maar bij belangrijke gelegenheden gebruikten zij net zo goed het spectaculaire tafelgoed dat door hun voorouders bijeen was gebracht. Het huispersoneel – soms aangevuld met oproepkrachten uit het dorp – kon dagen bezig zijn met de voorbereiding. Op de dag zelf werden de mannelijke personeelsleden in kostbare livreien gestoken.
In de tentoonstelling zijn meerdere tafels gedekt, worden de ruimtes die bij ontvangsten werden gebruikt heringericht en zijn er talloze vitrines met tafelgoed gevuld. Alle facetten van dineren en ontvangen tussen de 17de en 20ste eeuw komen aan bod; meer dan 200 stukken historisch tafelzilver, een gigantische verzameling tafellinnen en vele porseleinen serviezen. Er zijn belangrijke archiefstukken, zoals het receptenboekje van de kok van Slot Zuylen, foto’s van het personeel, oude menukaarten en tafelschikkingen. Veel stukken die worden getoond zijn in particulier bezit of liggen normaliter in het depot van Slot Zuylen en zijn na 14 januari vrijwel nooit meer zichtbaar.

Een historische beleving

Voor wie het bekijken van de tentoonstelling nog niet genoeg is, organiseert Slot Zuylen op 11 en 25 november exclusieve diners. De bezoeker kan dan zelf ervaren hoe het was om ontvangen te worden door de familie Van Tuyll van Serooskerken in de vroege 20ste eeuw. Het menu is gebaseerd op de recepten uit het kookschrift van de kok van Slot Zuylen, er is bediening door personeel in livrei en onder genot van een strijktrio wordt in vijf gangen het diner geserveerd. Vooraf worden gasten voor een aperitief in de Blauwe Kamer ontvangen. Na een rondleiding door de tentoonstelling schuiven gasten aan voor het diner in de Gobelinzaal.

Gegevens

Begin:
14 oktober - 8:00 am
Einde:
14 januari 2024 - 5:00 pm
Evenement Categorie:
Site:
https://www.sl.otzuylen.nl

Locatie

Oud-Zuilen
Tournooiveld 1
Oud-Zuilen, 3611 AS
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Deel je dit bericht? Dat zou gewéldig zijn!! Bedankt.