Molen Op hoop van Beter in Ingen

Korenmolen “op Hoop van Beter” is een stenen stellingmolen, gebouwd in 1893 door H van der Weerdt. De naam verwijst naar de ervaringen met drie voorgaande molens, die niet productief genoeg waren.

Eerst stond er op deze plaats een standerdmolen die omstreeks 1782 door storm werd geveld. Op zijn plaats verrees een achtkantige molen , deze brandde in 1807 af en werd vervangen door een beltmolen. Doordat deze molen ingebouwd werd en dus de windvang belemmerd werd, werd een hogere molen gebouwd, de huidige molen “op Hoop van Beter”. Met zijn stellinghoogte van 9 meter kon men ongehinderd de wind in de zeilen vangen.

In 1921 biedt van der Weerdt de molen te koop aan en wordt de molen onttakeld. Er komt een dieselmotor die de taak van de wind overneemt. Dit gaat zo door tot 1963, dan wordt het maalbedrijf in de molenromp geheel gestaakt.

In 1971 wordt de romp aangekocht door de gemeente Lienden en in datzelfde jaar wordt de Stichting “Vrienden van de Ingense Molen” opgericht. Laatstgenoemde zamelen geld in en blijven streven naar het behoud van de molen.

In 1983 draagt de gemeente Lienden de molen voor het symbolische bedrag van 1 gulden over aan de stichting en het jaar daarop wordt de restauratie gestart. In 1985 wordt de nieuwe kap geplaatst, de roeden gestoken en kan de molen weer doen waarvoor hij bedoeld was, namelijk meel malen.

Om van meel bloem te maken, werd in deze molen een buil gebruikt. Deze werd aangedreven door de wieken en al zevend maakte de molenaar van meel bloem. De buil wordt nu niet meer gebruikt, maar staat voor uitleg wel opgesteld.

Adres:

Kerkpad 7 4031 MA Ingen

Openingstijden: Vrijdag en zaterdag van 9.00-17.00 uur.