Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam

In Museum De Koperen Knop is van alles te beleven. Naast de vaste collectie in het voorhuis, de museumzolder en de bijgebouwen, zijn er wisselexposities in de voormalige stal. De Koperen Knop is een mooi uitgangspunt om te genieten van alles wat de fraaie landelijke Alblasserwaard te bieden heeft.

De boerderij waarin het museum is gevestigd is kort na de 80-jarige oorlog gebouwd en heeft veel elementen uit de Gouden Eeuw. Centraal in het voorhuis van de deftige boerderij uit de 17e eeuw ligt de mooie kamer. Een grote kamer waar vroeger niet werd gewoond, maar bedoeld was voor ‘de pronk’. De kamer werd alleen gebruikt bij speciale gelegenheden, zoals een bruiloft of een begrafenis. Daarom is hier ook de staatsiedeur te vinden. Deze ging alleen open bij rouw en trouw. In deze kamer staat meubilair dat vooral is bedoeld om deftigheid uit te stralen. Een goed voorbeeld is het Hollands kabinet, gevuld met linnengoed, zoals vroeger bij de rijkere boeren gebruikelijk was. Naast meubels en gebruiksvoorwerpen zijn er ook veel siervoorwerpen te zien. In een hoek van de mooie kamer is een kleine expositie ingericht met historisch textiel.

OPKAMER EN RENTENIERSKAMER

Vanuit de mooie kamer is de opkamer bereikbaar. Deze kleine slaapkamer is gebouwd bovenop de gewelfde kelder en voorzien van een prachtige schildering. Ook hier is de bedstee ingericht als weleer en in de kast daarnaast hangt prachtige kinderkleding met toebehoren.

De rentenierskamer ligt aan de andere kant van de mooie kamer. Dit was vroeger een afzonderlijke rentenierswoning, die vrij kort na de bouw van De Koperen Knop zal zijn gemaakt. Thans is deze ruimte ingericht als herenkamer.

Bij de rentenierskamer is een bibliotheek met boeken over de streek, de natuur, het landschap en kunst. Ook is hier een leestafel met tijdschriften op het gebied van kunst en historie.

Vanuit het rijgebint, waar naast veel gebruiksvoorwerpen een schitterende tegelcollectie is, kunt u naar de museumzolder waar permanent een klankbeeld draait.

De vroegere keuken toont hoe het gezin woonde en in de daarachter gelegen kelder hoe men toen het eten bewaarde. Op de museumzolder is een permanente expositie ingericht over de opgravingen bij de aanleg van de Betuwespoorlijn.

Als u terug komt van een bezoek aan het voorhuis of de expositie kan de koffiekamer worden bezocht. Bij mooi weer kunt u uw consumptie gebruiken op een van de terrassen.

Van alle ruimten in het authentieke gedeelte zijn zaalbladen beschikbaar. Ook is er een boek over de voormalige boerderij te koop in de winkel van het museum.

Museum De Koperen Knop

Binnendams 6

3373 AD Hardinxveld-Giessendam

www.koperenknop.nl