Het Bridgemuseum in Leerdam

Wat in 1971 begon met het verzamelen van bridge magazines en -boeken groeide uit tot wat vandaag de dag het enige museum over bridge ter wereld is… Bridge is een populaire denksport en wordt al meer dan 100 jaar gespeeld. Wereldwijd door 50 miljoen mensen. Bridge is het enige kaartspel met wereldwijd dezelfde spelregels.

Op de begane grond laat het Bridge Museum u het verhaal van bridge zien, van oorsprong tot modern spel, van niet-bridger tot thuisbridger en van clubbridger tot wereldkampioen.

De bibliotheek bevat een unieke collectie boeken en tijdschriften in maar liefst 28 verschillende talen. Voor groepen en bridgeverenigingen is er een aparte speelzaal waar lezingen en bridgedrives gehouden kunnen worden.

Wie zich thuis voelt tussen kaartsymbolen kan op de eerste verdieping zijn hart ophalen in het Museum van het Kaartspel.

Hier zien we beeldjes, servies, meubilair, glaswerk, textiel, speelkaarten en nog veel meer met kaartsymbolen of andere kaartspelen dan Bridge.

Bridge vindt haar oorsprong in het kaartspel ’Whist’ dat in Engeland al in de 16e eeuw gespeeld werd. Whist ontwikkelde zich door de eeuwen heen tot een zeer populair spel.

Het spel onderging vele wijzigingen tot Harold S. Vanderbilt in 1925 een vorm van Bridge ontwikkelde zoals het heden ten dag gespeeld wordt. Hij stelde een scoretabel vast en een regelgeving waarin de meest gangbare principes vastgelegd werden.Hij slaagde er zo goed in dat het ’Contract Bridge’ het ’whist’ in korte tijd verdrong.

Het woord ‘Bridge’ komt waarschijnlijk van het Russische ’Whist’, dat ’biritch’, genoemd werd. ’Biritch’ betekent: ’omroeper’ of ’aankondiger’ . Bridge spelers kondigen hun contracten aan, ze voorspellen het aantal te maken slagen. De historici zijn overigens lang niet eens over het onstaan van de naam.

Bezoekadres & Parkeren: Zuster J.C. Croonhof, Leerdam

Tel: +31 (0)345 631799

E-mail: info@bridgemuseum.nl

Parkeren is mogelijk op het museumplein.