Binnenvaartmuseum Vreeswijk

Een uniek, rolstoelvriendelijk, binnenvaartmuseum in Vreeswijk!

In dit museum wordt de geschiedenis van de historische binnenvaart in beeld gebracht.

Bezoekerscentrum

Het Bezoekerscentrum is de entree van de Museumwerf aan de zijde van de Wierselaan. In deze ruimte wordt een beeld geschetst van het schippersdorp Vreeswijk. Met een tweetal maquettes wordt de situatie van de bebouwing rond 1915 weergegeven en de huidige bebouwing: u ziet dan duidelijk de verschillen. Tevens zijn met behulp van panelen de waterwegen, sluizen en dorpsgezichten uit de historie van Vreeswijk aangegeven.

Expositiecentrum

In het Expositiecentrum treft u een overzicht aan van de binnenvaart. Hier wordt uitleg gegeven over welke typen schepen er waren, hoe ze gebouwd werden, hoe ze voortbewogen werden. Met behulp van panelen, gereedschappen en foto´s kunt u kennis maken met de historische binnenvaart.

Naast de vaste tentoonstelling zijn er tijdelijke exposities die een onderwerp uit de oude binnenvaart uitlichten. Natuurlijk kunnen ook kinderen zich in de museumruimte vermaken met interactieve, educatieve elementen.

Buitenmuseum

De “Roef”

In de losse roef, afkomstig van de oude tjalk Labor Sanitas uit 18.., krijgt u een indruk van het huiselijk leven van de schippersfamilie. In dit oude schippersverblijf vertellen schippersvrouwen hun verhaal. Voor de voortgang van het restauratieproject de Roef, zie de submenu’s onder Werkende Werf.

De Westlander “Voorwaarts”

Dit schip is aan de Museumwerf geschonken en was opgebouwd als recreatieschip. De Voorwaarts wordt teruggebracht in een historische staat. Daarna zal het schip ingericht worden als een expositieruimte. Over de invulling wordt nog nagedacht. Voor de voortgang van het restauratieproject Westlander, zie de submenu’s onder Werkende Werf.

De Hagenaar “Hoop op Welvaart“

Ook dit schip is geschonken aan de Museumwerf. Er wordt gewerkt aan een optische restauratie en de inrichting ervan als tentoonstellingsruimte voor oude scheepsmotoren. Voor de voortgang van het restauratieproject Hagenaar, zie de submenu’s onder Werkende Werf. Voor informatie over de tentoongestelde motoren klik <<hier>>.

Overig

Verder kunt u er een variatie aan oude gereedschappen, ankers en dergelijke bewonderen.

Openingstijden

Het gehele jaar:

Op zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

Van 15 maart tot 15 november

Op woensdag & donderdag van 13:00 tot 16:00 uur.

Van 1 juni tot 31 augustus op vrijdag & zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur.

Bezoekadres:
Wierselaan 113
3433 ZS Nieuwegein
(030) 601 87 70 / (030) 657 95 81