Streekmuseum en Flipje Tiel

Jam Fabriek De Betuwe

Maatschappij ‘De Betuwe’, bekend bij velen vanwege Flipje en de jam, is ontstaan in 1885 aan de Grote Brugse Grintweg in Tiel.

De fabriek is oorspronkelijk ontstaan vanuit de azijnfabriek ‘De Haas’ die opgericht is in 1830/1835. Zij produceerden o.a. wijn- en bierazijn.

In de loop der jaren is er meer vraag naar een vervangingsmiddel voor de dure koffie. De ‘Tielsche Koffiesiroop Fabriek’ van J.H. Bruynis & Compagnons ontstaat.

uit de Nieuwe Tielsche Courant

12 mei 1886

In 1887 verschijnt voor het eerst de naam ’de Betuwe’. Het wordt: ‘Nederlandsche Fabriek van Verduurzaamde Vruchten Maatschappij de Betuwe Tiel’. Deze naam blijft tot 1930 onveranderd staan.

Jamfabriek De Betiwe in 1888

De fabriek wordt ook wel genoemd: ‘Eerste Nederlandsche Stoom-Gaskracht-Fabriek van Vruchtengeleien en Verduurzaamde Levensmiddelen de Betuwe’. ( het is een hele mond vol)

In hetzelfde jaar kreeg De Betuwe het predikaat hofleverancier.

Een handkar waar de grote blikken jam op stonden

In die tijd werd er in blikken van 15 kilo jam gedaan waar de kruidenier dan de jam in een potje kon scheppen voor de klant.

In enkele grote steden werd de jam in blik op grote handkarren gevent langs de straat. De jam kostte 8 cent per ons. In totaal heeft De Betuwe 9 handkarren gemaakt en kosten ze 120 gulden per stuk. Een enorme investering voor die tijd.

Er wordt ook al volop reclame gemaakt in kranten en vakbladen.

Lees meer op www.flipje-tiel.nl

Geschiedenis van Flipje

Jamfabriek De Betuwe uit Tiel maakte al jaren reclame voor hun producten. Door de toenemende concurrentie wilde De Betuwe zich gaan onderscheiden van anderen.

Ze verzochten het reclamebureau ‘Van Alfen’, waar ze al jaren mee werkten, om een poppetje of figuurtje te verzinnen.

Philip van Alfen bedacht in 1935 een mannetje met een dikke frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen. Naar een naam werd druk gezocht tot Van Alfen uitriep: ‘desnoods noemen we hem Flip!”.

Het vruchtenmannetje, met de naam ‘Flipje’ op zijn muts, moest voortaan het herkenbare logo van de Tielse jamfabriek worden.

Collectie Zilver

Tabakspot van zilver in Lodewijk XVI stijl, vervaardigd door de Tielse edelsmid Adrianus van Oosterhoudt; 1784

In de Stijlkamer van het museum kunt u fraaie voorbeelden zien van Tiels zilver, zoals speciale vorken en lepels, broodmandjes, thee bewaardoosjes en kerkzilver

Flipje & Streekmuseum

Collectie Schilderijen

U kunt door het hele museum schilderijen bekijken. Of het nu uit de middeleeuwen is zoals dit drieluik van Wellens de Cock, maar ook streekschilders en bekendere schilders zoals Johan Ponsioen.

Collectie Meubels

De Stijlkamer bevat veel meubels die het echtpaar Hoogenboom net als het porselein aan het museum heeft geschonken. Links ziet u een portret van Generaal Chassé. Eronder ligt zijn zwaard en zijn beroemde onderscheidingen.

Collectie Archeologie

Tiel is één van de oudste steden van ons land. In het museum zijn enkele mooie stukken van te zien.

Een prachtig voorbeeld hiervan is deze sleutel van 50 na Christus met de beeldtenis van de Godin Minerva, een wild zwijn en aan de onderzijde de bijgod Silenus.

Filmpje: Tiel in het jaar 1000

Flipje en Streekmuseum Tiel

Plein 48 – 4001 LJ Tiel

0344-614416

www.streekmuseum Tiel